Project Society Conference 2022

Risk#Experience

Udruženje za upravljanje projektima – PMI ogranak Srbija (PMI Serbia Chapter) po deveti put organizuje ovu stručnu konferenciju, sa ciljem da okupi profesionalce iz različitih oblasti koji će kroz razmenu iskustava, predavanja, prezentacije i radionice pokušati da približe profesiju projektnog menadžmenta svim strukturama i objasni neophodnost pravilnog upravljanja i vođenja projekata upotrebom PMI standarda, metodologije i najboljih praksi iz celog sveta.
Naziv ovogodišnje konferencije je Risk#Experience i, kao što se već iz naziva vidi, centralna tema su upravo rizici, iskustva koja su stvorili, kao i načini, alati i metode koji su korišćeni u upravljanju rizicima. Nevezano za granu industrije ili projektne metodologije, projekti se sreću sa sve izazovnijim rizicima koji, u zavisnosti od percepcije i pristupa projektnog menadžera, mogu biti pretnja, ali i mogućnost.
Naša konferencija je sada već tradicionalno mesto okupljanja i ostvarivanja novih poslovnih kontakata profesionalaca iz skoro svih privrednih grana, kao što su: IT sektor, telekomunikacije, finansije i bankarstvo, industrija, građevinarstvo, saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje, naučno-istraživačke i akademske institucije, kao i javni sektor.
Pridružite nam se u četvrtak 09. juna u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Days
Hours
Minutes
Seconds

Agenda

Registration

 • 08:45
08:45
09:45

Opening Speech

 • 09:45

Igor Peško

Powering project economy with effective risk management

 • 10:00

Agnieszka Gasperini

Kratak opis:

U sve složenijem svetu koji se brzo kreće, priroda posla se razvija. Nasuprot pejzažu ubrzanog poremećaja i tehnoloških promena, radno mesto postaje sve agilnije i „projektovanije“. Kako projektni profesionalci mogu najefikasnije da upravljaju neočekivanim rizicima koji se razvijaju u vremenu stalnih promena?

Ukratko o predavaču:

Gospođa Gasperini je izvršni direktor i osnivač Project Management Consulting-a, formiranog 2003. godine. Firma je bila jedna od prvih konsultantskih i firmi za obuku fokusiranih na upravljanje projektima osnovane u Poljskoj. Obučila je i trenirala više od 10.000 rukovodilaca i konsultovala preko 500 kompanija u osvajanju Evropske unije
Gospođa Gasperini je aktivna volonterka PMI-ja više od 18 godina, osnivač je ogranka PMI u Poljskoj (2002) i bila je i predsednica i potpredsednik ogranka (2008–2012). Obavljala je nekoliko uloga koje podržavaju globalne operacije PMI-ja od 2013 godine.

10:00
10:40

Upravljanje projektnim rizicima u nestabilnom okruženju

 • 10:40

Dr Zoran Keković

Kratak opis:

Kako nestabilno okruženje utiče na realizaciju projekata? Kako prepoznati rizike i
na koji način se pripremiti za realizaciju projekata u okruženju visokog rizika? Kako upravljati rizicima u fazi imlementacije projekata u nestabilnom okruženju?

Ukratko o predavaču:

Dr Zoran Keković, redovni profesor Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.
Osnivač Centra za analizu rizika i upravljanje krizama.
Predsednik Komisije za (ISO) standarde iz oblasti društvene bezbednosti u okviru Instituta za standardizaciju Srbije.

11:20
11:40

Data-driven digital construction planning, control and risk management

 • 11:40

Veljko Janjić

Kratak opis:

Upravljanje rizicima je srž uspešnog upravljanja gradnjom. Digitalna transformacija omogućava stvaranje jedinstvenog izvora istine kao pouzdanog izvora pouzdanih informacija. Napredno upravljanje informacijama i kontrola kvaliteta, detaljno planiranje izgradnje i praćenje napretka omogućavaju ranu identifikaciju potencijalnih problema i zamki, kao i nesmetano upravljanje i ublažavanje rizika koji se mogu kontrolisati.

Ukratko o predavaču:

Veljko Janjić, izvršni direktor i suosnivač Bekel Consultinga je cenjeni BIM stručnjak i predavač i kreator BEKSEL Manager platforme.
On podržava otvorene tokove rada BIM-a i inovacije u integrisanom upravljanju BIM projektima svojom aktivnom ulogom u standardizaciji BIM-a kroz različita međunarodna udruženja i komitete.
Trenutno ima sedište u Upravnom odboru zgrade SMART International Construction Room, i potpredsednik je FIDIC EFCA komiteta za BIM i digitalizaciju.
Suosnivač je udruženja siBIM (BIM Slovenija), predsednik BIM Srbije i član CEN 442 komiteta.
Predavao je na mnogim stručnim konferencijama visokog profila iz oblasti BIM-a i upravljanja projektima, a bio je i gostujući predavač na brojnim univerzitetima širom sveta.

NIST CyberSecurity framework - Provera usklađenosti, primer iz prakse

 • 12:20

Kristijan Lazić

Kratak opis:

Praktična evaluacija cyber security kontrola korišćenjem NIST CyberSecurity framework a predstavlja projekat sa mnoštvom rizika kojima treba upravljati u kompletnom životnom ciklusuUspeh ovog projekta veoma je važan u planiranju drugih projekata.
Neadekvatna evaluacija cyberbezbednosnog okruženja, može rezultovati pogrešnim prioritetima u planiranju odabiru drugih IT i IT bezbednosnih projekata, i posledično, nedovoljnom angažovanju resursa (stručnih, finansijskih itd.) u oblasti koje nisu adekvatno identifikovane kao rizične.

Ukratko o predavaču:

Kristijan Lazić je autor više od100 stručnih tekstova u vezi bezbednosti podataka i antivirusne zaštite u domaćem računarskom časopisu PC Press, za koji aktivno piše od 1995. godine.
Radno iskustvo sticao je u domaćim multinacionalnim kompanijama, kao sistem administrator, direktor IT sektora, IT revizor, CISO i analitičar rizika.
Diplomirao je na Računarskom fakultetu u Beogradu i poseduje ISACA sertifikate CISA (Certified Information Systems Auditor) i CRISC (Certified in Risk and Information Systems Control).

12:20
13:00

Lunch Break

 • 13:00

PM u novom vrlom svetu između apsentizma i agresije

 • 14:30

Goran Mladenović

Kratak opis:

Na ovom predavanju saznaćete više o dva ekstremna, rizična ponašanja u komunikaciji u projektu i to kako PM može odgovoriti na izazove u „novom vrlom“ svetu.
Apsentizam - situacija u kojoj lider ili član tima nešto ne kaže ili ne uradi jer mu je neprijatno ili nema komunikacijske veštine.
Agresivno „napinjanje“ - situacija u kojoj osoba netaktično nastupa dobijajući kratkoročno ono što je potrebno ali dugoročno narušavajuči odnos.

Kako prepoznati i rešiti se ovih štetnih ponašanja?
Kako „napinjati“ druge odnosno učiniti da oni zadovoljno pristaju da čine stvari koje su vama bitne i hitne i time još više osnažiti a ne pokvariti odnos?
Kakva je situacija u korporacijma, startup svetu, kod NGO sektora. Kako na ovo reaguju X,Y,Z generacija i kakvu ulogu imaju kulturološke razlike ?
Da li je ovo tek tehnika za manipulaciju ili nešto drugo?
Koliko je svet „novi“ I „vrli“ I kako je promenio rad na projektima?
Šta nas tek očekuje?

Ukratko o predavaču:

Goran Mladenović ima više od 20 godina iskustva u više sektora na specijalističkim i rukovodećim pozicijama. Diplomirani inženjer elektrotehnike, MBTI sertifikovani praktičar. Direktor Ni CAT klastera, osnivač ITG Consulting, stalni savetnik 3 startupa i Founder Institute mentor.
Vodio je preko 30 projekata transformacije malih i srednjih preduzeća, 18 startapova doveo do prvih investicija a kao projekt menadžer u Ni CAT klasteru realizovao 25 projekata.

Više od 500 javnih nastupa na više kontinenata sa svim ciljnim grupama. Za aktivnost u zajednici dobitnik nagrada Džedajski vitez i Šetač. Veruje da je naša glavna dužnost da učinimo svet boljim mestom za sledeće generacije i da ih inspirišemo da ispune svoje potencijale

14:30
15:10

Projektni i portfolio adaptivni risk management životni ciklus. Primena u kompleksnom okruženju

 • 15:10

Branislav Zobenica

Kratak opis:

Kompleksno okruženje i adaptivnost tj agilnost kao odgovor na njega. Specifičnosti određenih industrija; Osvrt na uticaj pandemijskog perioda na temelje industrije i industrijske trendove. Uticaj na tržište. Refleksija na ključne koncepte i pretpostavke u risk menadžmentu pre svega na apetit i toleranciju na rizik. kako u teoriji, tako i u praksi. Pomeranje iz komplikovanog u kompleksno okruženje celog portfolija (Cynefin metodologija) i uticaj na interne risk management procese, promene načina upravljanja, vrednosti koje ovi procesi donose kompaniji itd. Agility level up – potreba da se podigne nivo adaptabilnosti i realne agilne transformacije

Ukratko o predavaču:

Branislav je 15 godina konsultant za procese, 12 godina projektni menadžer, 7 godina portfolio i menadžer transformacija

Trenutno je na poziciji Global Operations and Technologi Director u kompaniji Sport Vision - Globalni C-level menadžment.
Područje odgovornosti: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Češka i Slovačka.
Drži PMP sertifikat – ima praktično iskustvo u više od 50 projekata
Sertifikovani praktičar metodologije PMO Value Ring
Sertifikovani stručnjak za upravljanje rizikom PMI (PMI-RMP)

Analiza rizika, perspektive učenja i angažovanje mladih u EU projektima

 • 16:10

Dr Dragan Bjelica

Kratak opis:

Aplikacije za analizu rizika upravljanja projektom sugerišu da agilni okvir može da prevaziđe ograničenja koja nameće tradicionalni pristup menadžmentu, kao što su rigidnost i nemogućnost odstupanja od usvojenog rasporeda projekta i sadržaja rezultata. Ovo ukazuje da se više nego ranije, kada se kreiraju i realizuju vannastavne aktivnosti i prilike za učenje za mlade, rezultati projekta mogu biti isporučeni u kraćem roku. Dakle, mladi će postići viši nivo samomotivacije jer će moći da vide rezultate svog angažmana u kraćem roku. Prezentacija će se fokusirati na EU projekte i mogućnosti za angažovanje mladih, internacionalizaciju, umrežavanje, pripremu i implementaciju projekata.

Ukratko o predavaču:

Dragan Bjelica je docent na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu (UB-FOS). Poseduje najprestižnije sertifikate za upravljanje projektima – Project Management Professional (PMP), Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) i Professional in Business Analisis (PMI-PBA), koje izdaje Institut za upravljanje projektima. Kao rukovodilac Centra za upravljanje projektima na Fakultetu organizacionih nauka, bio je angažovan na nekoliko projekata orijentisanih na mlade uz podršku Evropske komisije.

16:10
15:50

Close

 • 17:00

Anđa Vujović

17:00
17:15

Closing Ceremony

 • 17:15

Performers

Networking

 • 17:45
17:45

Prijavite se!

Prijavite svoje zaposlene!

Promotivna akcija za kompanije: na svakih deset prijavljenih, dobijate jednu gratis kotizaciju!
100
 • € 130 posle 31.05


 Studenti
 

40
 • € 50 posle 31.05


 PMI članovi
 

80
 • € 100 posle 31.05

Full delegate fee
(pojedinci)
 

90
 • € 110 posle 31.05


 PMI Serbia članovi
 

60
 • € 80 posle 31.05

Full delegate fee
(kompanije / organizacije)
 

90
 • € 110 posle 31.05

Lokacija:

Crowne Plaza Belgrade

Vladimira Popovića 10, Beograd 11070, Serbia

Generalni sponzor

ASEE (Asseco SEE) je lider u inovacijama u IT sektoru jugoistočne Evrope koji razvija i plasira sopstvena rešenja u oblasti digitalnog bankarstva, energetike, telekomunikacija i javne uprave. Kompanija posluje u više od 20 zemalja na četiri kontinenta i broji preko 1.500 zaposlenih.

 

Uspešna realizacija naših IT projekata podrazumeva organizovan, planiran i jasno metodološki definisan pristup implementaciji projektnih zadataka. ASEE je jedna od prvih kompanija u Srbiji, ali i u regionu jugoistočne Evrope, koja je definisala i postavila Project Management Office i Operational Office u svoju organizacionu strukturu. U okviru PMO, uspostavljeni su poslovni procesi, procedure i metodologija koji predstavljaju izbalansirani miks teorijskih principa i poslovne prakse, što omogućuje realizaciju projekata u skladu sa očekivanjima. U poslednjih nekoliko godina, pozitivan primer formiranja PMO ASEE i rezultata koji nastaju primenom ove prakse počinju da prate kako naši klijenti, tako i ostale kompanije na našem tržištu, što dodatno naglašava važnost Project Managementa, ali i potvrđuje ispravnost pristupa koji primenjuje i promoviše ASEE, kako kroz konkretne projekte, tako i kroz stručna tela i organizacije koje promovišu upravljanje projektima  Srbiji.

 

ASEE PMO tim trenutno sprovodi skoro 40 projekata, od kojih su neki i najznačajniji u istoriji poslovanja kompanije.

 

Prilikom upravljanja projektima, ASEE koristi posebno razvijenu sopstvenu metodologiju koja se snažno oslanja na najpriznatije svetske metodologije, pristupe i radne okvire, kao što su PMBoK, PRINCE2, MSF, ali i SCRUM, LEAN i Agile.  Primenom ASEE metodologije obezbeđuje se poštovanje zadatih rokova, kao i detaljna specifikacija uloga i aktivnosti neophodnih u procesu implementacije projekta i baziranih na primeni proverenih najboljih iskustava iz prakse. Metodologija obezbeđuje efikasne alate i obrasce koji se koriste u različitim fazama implementacije projekata.

Srebrni sponzori

Kompanija Baldinistudio International zastupnik je softvera namenjenih građevinskoj, arhitektonskoj i mašinskoj industriji. Pored zastupništva, jedna od glavnih delatnosti je pružanje edukacija i implementacija BIM načina rada. Svoje resurse ulažu u promociju građevinske industrije i digitalizaciju svih njenih procesa

BEXEL Consulting je visoko tehnološka softverska i konsultantska kompanija u građevinarstvu. Zahvaljujući inovativnom BEXEL Manager softverskom rešenju, BEXEL menja perspektivu integrisanog upravljanja projektima omogućavajući optimalne digitalne procese kontrole kvaliteta, planiranja i praćenja projekata baziranih na openBIM tehnologiji.

Bronzani sponzori

Prijatelji konferencije