Klikom na PLUS kod svakog od najčešće postavljanih pitanja, dobićete prikaz njegovog odgovora.

Ukoliko niste dobili odgovor na vaše pitanje uz pomoć ove forme pitanja i odgovora, molimo da nas kontaktirate putem emaila: board@pmi-serbia.rs

Šta je PMI?
PMI (Project Management Institute) je vodeća međunarodna asocijacija projektnih menadžera, koja razvija i promoviše globalne standarde u upravljanju projektima.
Šta je PMI Serbia Chapter?
PMI Serbia Chapter je dobrovoljna nedobitna profesionalna organizacija projektnih menadžera čiji je cilj promovisanje i unapređenje profesije projektnog menadžmenta u Srbiji i regionu. PMI Serbia Chapter je jedna od komponenti PMI.
Koje su prednosti članstva u PMI odnosno PMI Serbia Chapter-u?
Članstvo u PMI pruža velike pogodnosti i mogućnosti vezane za stručno usavršavanje i profesionalni razvoj projektnih menadžera i pristup informacijama vezanih za najrazličitije aspekte upravljanja projektima i najznačajnijim dostignućima u ovoj oblasti u svetu. Pored velikog broja pogodnosti koje ostvarujete kao član PMI, učlanjenje u udruženje PMI Serbia Chapter pruža Vam dodatne mogućnosti za unapređivanje znanja, kontakata i aktivan angažman.
Kako se učlaniti u PMI/PMI Serbia Chapter?
U PMI/PMI Serbia Chapter se možete učlaniti posredstvom sajta www.pmi.org, sledeći odgovarajuću proceduru i uz plaćanje godišnje članarine.
Da li preduzeće može da bude član PMI Serbia Chapter-a?
Članstvo u PMI odnosno PMI Serbia Chapter-u je isključivo na individualnom nivou (članovi su fizička lica), tako da privredna društva ne mogu biti članovi. Međutim, privredni subjekti i druge institucije, zainteresovane za misiju i ciljeve PMI Serbia Chapter-a mogu da ostvare odgovarajuću saradnju sa ovim udruženjem.
Koje vrste sertifikata postoje?
U svom portfoliju PMI nudi čak sedam sertifikata. Najpolularniji sertifikati su:

 • PMP – Project Manager Professional – Za osobe sa višegodišnjim iskustvom u upravljanju projektima.
 • CAPM – Certified Associate in Project Management – Za studente i osobe koje tek počinju da se bave upravljanjem projektima.

Spisak svih sertifikata i njihova detaljna objašnjenja možete pogledati na našoj stranici za Profesionalni razvoj.

Koji su uslovi potrebni za dobijanje odobrenja za polaganje ispita za dobijanje PMI sertifikata?
Svaki sertifikat propisuje minimum uslova koje kandidat mora da zadovolji, kako bi mogao da pristupi polaganju ispita. Uslovi za dva najpopularnija sertifikata su:

PMP

 • Završen fakultet (najmanje 4 godine), najmanje 4500 sati na upravljanju projektima i 35 sati formalne obuke za upravljanje projektima;
  ILI
  • Završena gimnazija, srednja škola ili viša škola, najmanje 7500 sati na upravljanju projektima i 35 sati formalne obuke za upravljanje projektima.

CAPM

 • Završena gimnazija ili srednja škola,
  I

  • najmanje 1500 sati u radu na projektima,
   ILI
  • 23 sati formalne obuke za upravljanje projektima.

Uslove za ostale sertifikate možete pogledati na našoj stranici za Profesionalni razvoj.

PMI vrši proveru podataka iz prijave kandidata po principu slučajnog uzorka. U slučaju da je vaša prijava izabrana za proveru, PMI će vam dostaviti detaljne instrukcije kako treba dokazati iskustvo koje ste naveli u prijavi. Dokazivanje se vrši u formi dostavljanja određenih potvrda i kopija dokumenata koji potvrđuju detalje vaše prijave. Dokumenta ne moraju biti overena od strane suda ili beležnika.

Kako se može steći potreban broj sati formalne obuke za upravljanje projektima?
Priznaju se i obuke koju ste stekli kod drugih organizacija (druge organizacije koje organizuju obuku za upravljanje projektima, e-learning programi, predmeti sa fakulteta, obuke u okviru firme u kojoj ste zaposleni i dr). Neophodno je da su teme koje ste slušali na obuci iz domena upravljanja projektima, odnosno konkretnog sertifikata za koji polažete. Za učešće na pripremnim radionicama koje organizuje PMI Serbia chapter se može dobiti potvrda o satima formalne obuke za upravljanje projektima. Prisustvo na radionicama se potvrđuje potpisom na spisku prisutnih za svaku radionicu. Za svaku radionicu se priznaje 2 sata obuke.
Šta je potrebno za pripremu ispita?

 • PMI standard za odgovarajući sertifikat. Za PMP i CAPM sertifikate to je: A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)—Fifth Edition.
 • Preporuka je da se obezbedi neka dodatna knjiga za pripremu odgovarajućeg ispita, koju izdaju nezavisni izdavači. Pri izboru knjige konsultujte nekog od sertifikovanih članova ili pogledajte ocene i recenzije knjiga na internet prodavnicama knjiga.
 • Potrebno vreme za pripremu ispita je individualnog karaktera i teško je dati neku procenu. U svakom slučaju planirajte višenedeljni rad. Iskustvo većine članova, prema kome je i koncipirana dinamika pripremnih radionica je da se obrađuje jedna oblast znanja nedeljno. Posle prolaska jedne do dve oblasti znanja moći će te dosta precizno da procenite koliko vam je vremena potrebno za pripremu kompletnog gradiva.

Kako se polaže ispit?
Ispit se polaže kao CBT – Computer Based Test – Ispit se polaže na računaru, može se polagati u Beogradu. Na sajtu www.prometric.com izaberete sponzora PMI, željeni ispit i lokaciju. Prikazaće se lista centara gde se možete sertifikovati. Za svaki sertifikat postoji barem jedan centar u Beogradu u kome se može polagati ovaj ispit.

Na CBT ispitu rezultat se dobije na ekranu čim se završi ispit.

Kako se odvija proces sertifikacije?

 • Poželjno je učlaniti se u PMI i u PMI Serbia Chapter. To vam donosi pristup svim PMI standardima, nižu cenu ispita za neke sertifikate i mogućnost prisustvovanja na pripremnim radionicama PMI ogranka Srbija.
 • Podneti prijavu – zahtev za polaganje ispita. Prijava se podnosi direktno PMI-u, on line (https://certification.pmi.org/)
 • Platiti ispit. Potrebno je prethodno imati sve informacije o lokaciji na kojoj će se polagati ispit. Plaćanje se vrši direktno PMI -u, on line.
 • PMI šalje Eligibility letter ili pre toga vrši proveru podataka iz prijave. Eligibility letter važi godinu dana i dozvoljeno je da se u tom periodu 3 puta izađe na ispit.
 • Polaže se ispit.
 • Dobije se izveštaj o rezultatu ispita.
 • Oni koji polože dobiju broj sertifikata.
 • Sertifikat važi: PMP – 3 godine; CAPM – 5 godina.

Ceo proces sertifikacije se obavlja u organizaciji PMI i predstavlja njihovu poslovnu tajnu. Ogranak Srbija ne učestvuje u procesu prijavljivanja i polaganja ispita, odnosno nismo upoznati i ne možemo uticati ni na jedan segment ovog procesa. Radna grupa za podršku sertifikacije članova i drugi članovi Vam mogu pomoći samo savetom baziranom na ličnom iskustvu i u obimu koji PMI etički kodeks to dozvoljava.

Koliko košta članstvo u PMI?

 • Učlanjenje u PMI je 129 USD. Članarina važi godinu dana.
 • Za prvo učlanjenje se plaća još 10 USD.
 • Učlanjenje u PMI Serbia Chapter je 20 USD. Članarina važi godinu dana.
 • Postoje još i kategorije članstva za studende i penzionere. Iznosi ovih članarina su niži.

Prednosti učlanjenja:

 • Literatura, vebinari, razmena iskustva između članova…
 • Jeftiniji ispit.
 • PMI Serbia Chapter organizuje besplatne pripremne radionice za polaganje ispita za svoje članove, organizuje besplatna stručna predavanja…

Koje su cene ispita?
PBT

 • PMP – za članove PMI 250 USD, za ostale 400 USD.
 • CAPM – za članove PMI 225 USD, za ostale 300 USD.
 • Ako se ispit ne položi iz prvog pokušaja, naredna dva polaganja u toku važenja Eligibility letter – za članove PMI 150 USD, za ostale 300 USD.

CBT

 • PMP – za članove PMI 405 USD, za ostale 555 USD.
 • CAPM – za članove PMI 225 USD, za ostale 300 USD.
 • Ako se ispit ne položi iz prvog pokušaja, naredna dva polaganja u toku važenja Eligibility letter – za članove PMI 275 USD, za ostale 375 USD.

Kako se može izvršiti plaćanje članarine / ispita?
Plaćanje se obavlja direktno PMI-u.

Plaćanje se može obaviti bilo kojom karticom kojom se može plaćati preko interneta (Diners, Discover, Master, American Express, Visa). Nije bitno da li je kartica kreditna ili debitna.

Plaćanje može da izvrši i karticom druge osobe ili organizacije u kojoj kandidat radi.

Ukoliko se plaćanje obavlja karticom firme, nakon obavljenog plaćanja potrebno je odštampati fakturu i predati je u računovodstvo. Prethodno proverite u vašoj firmi da li je ovakav način plaćanja prihvatljiv.

Za ostale vrste plaćanja (SWIFT, ček) se obratite PMI centru u Briselu, pošto se plaćanje i vrši na njihov račun. http://www.pmi.org/en/About-Us/Customer-Care/EMEA.aspx

Cena ispita / članarine je ista bez obzira na vrstu plaćanja, ali svaka opcija može imati neke dodatne troškove banke (provizija platne kartice, prenos novca, izdavanje čeka, troškovi poštarine za slanje čeka).

Šta je CCR?
Kada steknete neki od PMI sertifikata u obavezi ste da postupate u skladu sa PMI’s Continuing Certification Requirements (CCR) programom. Sledeći ovaj program, učestvujete u aktivnostima profesionalnog razvoja da bi sticali PDU (professional development units) i zadržali svoju titulu za trogodišnji sertifikacioni ciklus.

Kako se održava važnost sertifikata?
Osobe koje poseduju CAPM sertifikat obično nakon 5 godina polažu ispit za dobijanje PMP sertifikata. Da bi se zadržao PMP sertifikat potrebno je:

 • Prikupiti 60 PDU (Professional Development Unit) u periodu od 3 godine. Svaki PDU se dobija za 1 sat aktivnosti na: Proširenju znanja o upravljanju projektima (pohađanje obuke, prisustvo predavanju, slušanje vebinara, čitanje knjiga…). Prenošenju znanja o upravljanju projektima (držanje obuke, predavanja, vebinara…)
 • Platiti obnovu sertifikata nakon prikupljenih 60 PDU – za članove PMI 60 USD, za ostale 150 USD.

Kako se stiču PDU?
Svaka titula zahteva određeni broj PDU za trogodišnji sertifikacioni ciklus. Budući da su zahtevi različiti za svaku od njih da bi saznali više, pogledajte navedene stranice ili CCR FAQ.

Koje su najvažnije izmene u PMBOK 5 u odnosu na PMBOK 4?

 • Dodata je nova oblast 10. Knowledge Area Project Stakeholder Management, sa svojim procesima.
 • Dodata su 4 nova procesa u procesnoj grupi Planning.
 • Ostale izmene su sitnije i rađene su sa ciljem preciznijeg objašnjavanja procesa i oblasti znanja.

Detaljnije možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=lYaTMBMqWxU.

 

Ako niste pronašli odgovor koji ste tražili možete pogledati: